Brezov Ded

Z VAMI NA POTI DO ZDRAVJA

Brezov ded

Brezov ded (lat. Leccinum scabrum) je čudovita gozdna goba, ki jo pogosto najdemo pod brezami. Njen klobuk je mehak in rjavo obarvan, kot jesenski list, bet pa krasijo temne luskice, ki se elegantno raztezajo po njegovi površini. Ob dotiku in rezu meso rahlo spremeni barvo. Goba je priljubljena med gobarji, saj je užitna in daje jedem blag, prijeten gozdni okus, ki nas spomni na mirne jesenske dni v naravi.

natural

Ključne  značilnosti:

  • Klobuk 

 Ima polkrožen klobuk, premera med 5 do 15 cm, barva klobuka pa je ponavadi sivo, rdečkasto ali temno rjava ali rjavo-oranžna.

  • Bet

Je dolg in vitek, bele ali sivkaste barve, prekrit z značilnimi temnimi luskicami, ki dajejo videz hrapavosti. Dolžina med 8-15 cm, debel pa med 1-2 cm Včasih je bet debelejši kot meso klobuka

  • Trosovnica

Pod klobukom so cevkasta trosovnica s svetlimi cevkami, ki se z leti potemnijo. Trosni prah je rumenkast ali svetlo rjav.

  • Meso

Sprva belo, vendar lahko ob poškodbah rahlo sivo ali modrikasto potemni. Goba je užitna.

  • Rastišče

Brezov ded se pogosto pojavlja pod brezami, raste od junija do novembra

  • Možnost zamenjave

Gobo lahko zamenjamo z prav tako užitnima Trdikastim dedom ali brezovim turkom.

Opozorilo

Kot pri vsaki gobovi vrsti je pomembno, da Brezovega deda nabiramo le, če smo prepričani o njegovi identifikaciji. Pred uživanjem gob se vedno posvetujte z izkušenim gobarskim strokovnjakom ali uporabite zanesljive gobarske vodnike.

Brskaj po naši ponudbi

Sorodni članki

Mavrah ( Morchella )

Morel (rod Morchella) je divja goba, ki jo navdušeni gobarski navdušenci po vsem svetu cenijo zaradi njenega izjemnega okusa in edinstvene teksture. Znana po svojem značilnem klobuku, ki spominja na gobico ali satelitsko anteno, je morel priljubljena sestavina številnih kulinaričnih jedi, ki segajo od preprostih juh do sofisticiranih gurmanskih receptov.

Preberi več »

Dvotrosni kukmak

Dvotosni kukmak (lat. Agaricus bisporus), znan kot šampinjon, je ena najbolj priljubljenih in razširjenih užitnih gob na svetu. Zaradi blagega okusa in vsestranske uporabe v kulinariki se pogosto uporablja v različnih jedeh. Poznamo ga v več različicah, kot so beli šampinjon, rjavi šampinjon (cremini) in portobello, ki je njegova zrela oblika. Šampinjoni uspevajo na organskih tleh in so zaradi enostavne gojitve na voljo skozi vse leto, kar jih naredi dostopne in priljubljene med ljubitelji gob

Preberi več »

Amanita muscaria

Med sprehodi po gozdu lahko kdaj pa kdaj najdemo tudi zelo zanimivo gobo, katero nas velika večina pozna že od otroštva in sicer kot tako, ki je prepovedana za uživanje in nabiranje.
Mušnica je goba, ki vzbujata radovednost in občudovanje, vendar tudi previdnost, saj je znana po svoji strupenosti. Njena izrazita podoba, rdeč klobuk s pikami, in značilno oblikovano telo nas spominjajo na vse to.

Preberi več »